Lichttherapie

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen: Last hebben van een winterdepressie is géén aanstellerij. Volgens wetenschappers kan een ontregelde biologische klok en de aanwezigheid van te veel melatonine (slaaphormoon) in het lichaam de productie van andere activatiehormonen en neurotransmitters negatief beïnvloeden. Deze stoffen, zoals serotonine en noradrenaline heeft men overdag juist nodig om goed te kunnen presteren, actief te kunnen zijn. Ook hebben deze neurotransmitters een grote invloed op je stemming.

Een effectieve behandelmethode is lichttherapie.

De momenten waarop je de lichttherapie ondergaat is belangrijk: Als je bijvoorbeeld ’s morgens slaperig opstaat en je moet de dag nog beginnen, dan is de therapie in de ochtenduren effectief. Sukkel je in de loop van de middag in slaap, dan is juist behandeling in begin van de middag weer raadzaam. Knap je begin van de avond af, en je wilt die avond nog alert blijven, dan is behandeling in de vooravond weer het meest effectief.

Let op: een zonnebankkuurtje is géén lichttherapie. Een zonnebank straalt UV licht uit terwijl een goede licht-therapielamp geconcentreerd daglicht uitstraalt.

In mijn praktijk bied ik lichttherapie gecombineerd met bewustzijns-, ademhalingsoefeningen. Als je de lichtbril op hebt, leer ik je in diezelfde tijd op welke manier je jezelf kunt oppeppen. Behandeling geschiedt steeds in sessies van 20 minuten à € 12,50. Informeer naar de mogelijkheden.